Tot el que has de saber sobre la reserva de capitalització

POST BLOG BOU ASSOCIATS 2025
   

En aquestes dates, en què les societats solen estar tancant l’exercici, cal recordar un dels instruments que pot resultar atractiu per rebaixar l’import que ha de pagar l’Impost sobre Societats. Ens referim a la reserva de capitalització.

Es tracta d’un incentiu fiscal que permet a les empreses reduir la base imposable de l’Impost sobre Societats, en funció de l’increment dels seus fons propis. A la pràctica, suposa la no tributació d’una part del benefici que es destini a la constitució d’una reserva indisponible, sense que s’estableixi cap requisit d’inversió en cap mena d’actiu.

L’objectiu és incentivar l’expansió patrimonial i protegir el capital social, assegurant que els beneficis no es distribueixin entre els accionistes, sinó que es reinverteixin a l’empresa.

Quines entitats es poden beneficiar d’aquest incentiu?
Les entitats que es poden beneficiar de la reserva de capitalització són aquelles que tributen al tipus general de l’IS (23% o 25%), al d’entitats de nova creació, al de microempreses i al tipus incrementat del 30%.

Què consisteix l’incentiu?
Es pot reduir la base imposable de l’impost en el 15% de l’increment dels fons propis de l’exercici (10% per períodes impositius iniciats abans de l’1-1-2024).

L’increment dels fons propis es determina com la diferència positiva entre els fons propis al tancament de l’exercici, sense incloure el resultat de l’exercici, i els fons propis a l’inici d’aquest, sense incloure els resultats de l’exercici anterior.

Hi ha cap límit?
La reducció no pot superar el 10% de la base imposable prèvia a aquesta reducció, a la compensació de BINs ia les dotacions per deterioraments de crèdits. Les quantitats que quedin pendents per superar aquest límit podran ser aplicades als 2 períodes impositius immediats següents.
 
Quins són els requisits per poder aplicar aquest benefici fiscal?
  • L’increment dels fons propis s’ha de mantenir durant un termini de 3 anys des del tancament del període impositiu corresponent (5 anys per a períodes impositius iniciats abans de l’1-1-2024).
  • S’ha de dotar una reserva per l’import de la reducció.
  • La reserva ha de figurar al balanç de forma separada i ser indisponible durant el mateix termini de 3 anys. Tingueu-vos en compte que aquest termini de manteniment de la reserva es computa des del tancament de l’exercici (no des de la data de dotació comptable de la reserva).

Quan cal dotar la reserva?
Atès que l’increment dels fons propis només es pot conèixer al final de l’exercici, el compliment formal relatiu en registrar en balanç aquesta reserva s’entendrà complert quan la dotació formal es produeixi en el termini que la normativa mercantil estableix per aprovar els comptes anuals de l’exercici en què es practica la reducció. És a dir, per a societats que tanquin exercici a 31 de desembre, es pot registrar fins al 30 de juny de l’any següent.

Què passa si s’incompleixen els requisits?
El contribuent haurà de regularitzar, en l’exercici en què tingui lloc aquest incompliment, la reducció practicada i procedir a l’ingrés, juntament amb la quota del període, de la quantitat deduïda, així com els interessos de demora corresponent.

Comparteix:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Articles relacionats

×
×

Carretó