Qüestions a considerar quan la societat prestarà diners a un soci

En el trànsit empresarial, no és infreqüent que quan un soci necessiti finançament, sigui la mateixa societat en què participa la que els presta els diners, sobretot si ens movem en l’àmbit de l’empresa familiar. Aquestes operacions són vàlides, però cal fer-les complint una sèrie de requisits i formalitats per no tenir problemes amb l’Administració Tributària.

1.- Aprovació en Junta General
La concessió de préstecs per part d’una societat de responsabilitat limitada als socis o administradors requereix l’acord de la Junta General. Per això, s’ha de convocar una Junta General Extraordinària i l’acord ha de ser adoptat per majoria dels assistents o representats, sempre que representin almenys un terç del capital social. A aquests efectes, cal tenir en compte que en l’adopció d’aquest acord, el soci directament afectat no hi pot participar, és a dir, el soci que rebrà assistència financera de la seva societat s’ha d’abstenir de votar, ja que hi ha conflicte d’interessos (Art. 190 LSC). Les seves participacions es deduiran del capital social per al còmput de la majoria dels vots que calgui.

Cal reflectir a l’acta de la junta tant l’adopció de l’acord com les condicions acordades (import del préstec, terminis de devolució, tipus d’interès, etc.). (Art. 162 LSC).

Cal tenir en compte que la manca d’acord pot comportar la nul·litat del contracte.

2.- Documentació de l’operació
La formalització per escrit del préstec no és necessària per a la validesa, però és molt recomanable a efectes de prova. Es pot documentar en document privat o elevar-lo a públic davant de notari.

Al contracte han de quedar identificades les parts intervinents, condicions del préstec, terminis i forma d’amortització, tipus d’interès, data de formalització i venciment, etc.

3.- Tributa a ITPAJD o a IVA?
La concessió del préstec per la societat al soci no està subjecta a l’impost sobre transmissions patrimonials i actes jurídics documentats (ITPAJD)- modalitat TPO, en ser la societat subjecte passiu d’IVA. Si es documenta en contracte privat, no és procedent liquidar AJD i, en cas d’elevar-se a públic, tampoc no caldrà liquidar per la modalitat AJD, atesa l’absència d’una garantia real que permeti la inscripció del document en un registre públic.

A IVA serà una operació subjecta, però exempta, per la qual cosa no tindrà cost fiscal.

4.- Operació vinculada
El préstec concedit per l’entitat al soci es considera una operació vinculada als efectes del que preveu l’article 18 de la LIS si el percentatge de participació del soci a la societat supera el 25%. Això implica que el préstec s’ha de tornar amb interessos i aquests s’han d’estipular a valor de mercat, és a dir, el que pactarien persones o entitats independents en condicions que respectin el principi de lliure competència.

Fixar el valor de mercat en aquests casos no sempre és fàcil. Un referent pot ser l’interès a què la societat estigui retornant un préstec concedit per una entitat financera, per exemple, o fixar-lo, com a mínim, en l’interès legal dels diners.

5.- Quantia i termini de devolució del préstec
Convé no fixar quanties massa elevades i que siguin acords amb la capacitat de devolució del soci. El soci ha de tornar el préstec en els termes pactats; en cas contrari, l’Administració Tributària podria qualificar l’operació com a “simulada” i considerar les quantitats lliurades per la societat al soci com a retribució per participació en els fons propis de l’entitat, cosa que comporta la seva tributació a IRPF com a rendiments del capital mobiliari.

6.- Comptabilitzar adequadament l’operació
És important la correcta comptabilització a la societat de les operacions relatives a la concessió del préstec.

Comparteix:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Articles relacionats

×
×

Carretó