Resolució de la Dependència de Gestió Tributària de l’AEAT, Delegació de GIRONA:
L’adquisició en proindivís d’un immoble per diverses persones, determina l’existència d’una comunitat de béns. I això, succeeix així per imperatiu legal, tal com estableix el Codi Civil en l’article 392: ‘Hi ha comunitat de béns quan la propietat d’una cosa o d’un dret pertany proindivís a diverses persones’.
Seguint els criteris establerts per la normativa tributària en matèria d’IVA i IRPF, quan un immoble s’arrenda pels copropietaris en virtut d’un sol contracte, de manera que existeix una ordenació conjunta de mitjans i una assumpció igualment conjunta del risc i ventura de tals operacions, és a dir, que s’entenen referides a una activitat exercida per la comunitat de forma indiferenciada i no als seus membres o comuners, és la comunitat de béns l’obligat tributari respecte de les obligacions formals derivades de l’arrendament.
Consultes vinculants de la Direcció General de Tributs, V1971-17, V3514-19, i altres:
‘En conseqüència, la titularitat en proindivís d’un immoble per diverses persones determina l’existència d’una comunitat de béns. I això, succeeix per imperatiu legal, tal com s’estableix en el Codi Civil, per la qual cosa la voluntat de les parts de constituir o no aquesta comunitat resulta irrellevant a aquest efecte’.
Consulta vinculant V1971-17
Consulta vinculant V3514-19
Ergo:
Ha de constituir-se una comunitat de béns que és la que ha de donar-se d’alta com a subjecte passiu a IVA, expedir a nom seu les factures corresponents a l’arrendament i la que, d’acord amb els articles 86 a 90 de la Llei 35/2006, d’IRPF, imputi als respectius comuners les rendes obtingudes per la comunitat a través del règim especial d’atribució de rendes.
Quedem a la vostre disposició per a qualsevol consulta o aclariment.
Bou & Associats – Departament Fiscal – 23 de setembre de 2020