Les noves autoliquidacions rectificatives a l’àmbit de l’IVA

Durant el mes d’agost passat s’han publicat al BOE una sèrie de modificacions que afecten el model 303-autoliquidació d’IVA, entre les quals destaquen les que afecten les noves autoliquidacions rectificatives.

La nova figura de les autoliquidacions rectificatives ja es va introduir el 2023 i substitueix el sistema dual d’autoliquidació complementària– per a situacions en què qui es veu afectada és la pròpia Administració- i sol·licitud de rectificació d’autoliquidacions -per a aquelles situacions en què el contribuent és el perjudicat-. Aquest nou sistema no s’aplicarà en tots els tributs, sinó únicament en aquells que el prevegin.

D’aquesta manera, mitjançant la presentació d’una autoliquidació rectificativa, el contribuent podrà rectificar, completar o modificar l’autoliquidació presentada amb anterioritat, amb independència del resultat de la mateixa, sense necessitat d’esperar, en el cas de sol·licitud de rectificació, una resolució administrativa.

En l’àmbit de l’Impost sobre el Valor Afegit, s’ha previst la presentació d’autoliquidacions rectificatives, i s’ha configurat com un procediment general amb dues excepcions:

  • Quan el motiu de la rectificació sigui l’eventual vulneració per la norma aplicada a l’autoliquidació prèvia dels preceptes d’una altra norma de rang superior. En aquest cas, el contribuent pot optar entre presentar autoliquidació rectificativa o sol·licitar la rectificació d’autoliquidació pel sistema tradicional.
  • En els casos de rectificacions de quotes indegudament repercutides a altres obligats tributaris a què fa referència l’article 129 del Reglament General de les actuacions i els procediments de gestió i inspecció tributària i de desenvolupament de les normes comunes dels procediments d’aplicació dels tributs , aprovat pel Reial decret 1065/2007, de 27 de juliol.

En ambdós casos, la rectificació s’efectuarà a través del procediment de sol·licitud de rectificació d’autoliquidacions.

Aquest nou model d’autoliquidació s’aplicarà per primer cop:

  • A les autoliquidacions de l’Impost sobre el Valor Afegit, model 303, corresponents al mes de setembre de 2024 per als subjectes passius amb període de liquidació mensual.
  • A les autoliquidacions corresponents al tercer trimestre del 2024 per als subjectes passius amb període de liquidació trimestral.

Per tant, no es poden rectificar a través del nou model les autoliquidacions de períodes anteriors a setembre de 2024, per als subjectes passius amb període de liquidació mensual, o al tercer trimestre de 2024 per als subjectes passius amb període de liquidació trimestral.

Comparteix:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Articles relacionats

×
×

Carretó