El passat 25 de maig es va publicar al BOE la Llei 13/2023, de 24 de maig, per la qual es modifiquen la Llei 58/2003, de 17 de desembre, General Tributària, en transposició de la Directiva (UE) 2021/ 514 del Consell de 22 de març de 2021, per la qual es modifica la Directiva 2011/16/UE relativa a la cooperació administrativa en l’àmbit de la fiscalitat, i altres normes tributàries, introduint les següents mesures que afecten l’àmbit tributari.
Modificacions a la Llei General Tributària (LGT)
- Pel que fa a la transposició de la DAC 7, s’estableix una nova obligació d’informació en relació amb els operadors de plataformes digitals.
- A l’àmbit de l’Assistència mútua, (i) es regula el règim de les inspeccions conjuntes (actuacions inspectores que l’Administració Tributària duu a terme de manera conjunta amb un altre o altres Estats), (ii) s’afegeix l’obligació d’informar la identificació dels titulars reals; (iii) s’inclou la cessió de dades amb transcendència tributària a les entitats responsables dels procediments d’adjudicació de contractes i la concessió de subvencions vinculades a l’execució de Pla de recuperació, transformació i resiliència.
- S’introdueixen modificació a l’obligació d’informació sobre mecanismes transfronterers de planificació fiscal. Entre aquestes, cal destacar el deure de comunicar pels intermediaris obligats a tot obligat tributari interessat persona física que aquesta informació serà enviada a l’Administració Tributària. A més, la LGT s’adapta a la sentència del TJUE de 8 de desembre de 2022 sobre els intermediaris emparats pel secret professional.
- S’hi afegeix l’obligació d’informar la identificació dels titulars reals; s’inclou la cessió de dades amb transcendència tributària a les entitats responsables dels procediments d’adjudicació de contractes i concessió de subvencions vinculades a l’execució de Pla de recuperació, transformació i resiliència; i també es modifica la LGT en relació amb el règim d’inspeccions conjuntes i presència de funcionaris d’altres Estat UE a Espanya.
- Correcció d’autoliquidacions. Es crea la figura de l’autoliquidació rectificativa, que substitueix l’actual sistema d’autoliquidació complementària i sol·licitud de rectificació en aquells supòsits en què així s’estableixi. Amb la presentació de l’autoliquidació rectificativa, l’obligat tributari pot modificar, completar o rectificar l’autoliquidació amb independència del resultat.
- Es modifica el procediment de comprovació limitada, cosa que permet als òrgans de gestió comprovar la comptabilitat mercantil a l’efecte de constatar la coincidència o no amb la informació en poder de l’Administració Tributària.
- Es modifica la competència en matèria d’inici dels procediments de responsabilitat tributària (Art. 174.2).
Modificacions a l’Impost sobre el Valor Afegit (LIVA)
- Amb efectes des de l’1 de gener de 2023, s’estableix que, en els supòsits d’abandonament del règim de dipòsit diferent del duaner dels béns objecte d’impostos especials, es realitzarà una operació assimilada a una importació i no una importació de béns, qualsevol que sigui la seva procedència, per facilitar la liquidació d’aquestes operacions, atès que els béns objecte d’impostos especials que es troben en règim suspensiu, a efecte d’aquests impostos, i en el règim al·ludit a l’IVA, que havien estat prèviament importats són objecte de barreja als dipòsits fiscals amb altres de la mateixa espècie i naturalesa que poden procedir del mercat interior o comunitari. Aquesta modificació exigeix també realitzar un ajust de caràcter tècnic referent a la base imposable de les importacions de béns i de les operacions assimilades a les importacions de béns, amb la mateixa data defecte en la seva aplicació.
- S’exclou, en relació amb les regles referents al lloc de realització de les prestacions de serveis, l’aplicació de la denominada regla de «la utilització efectiva» a les operacions financeres i d’assegurances efectuades entre empresaris i professionals. Indicar que aquesta modificació no ha estat inclosa a la normativa de l’IGIC de manera coordinada com hagués estat el desitjable, de manera que aquesta regla segueix aplicant en aquest territori.
- Els empresaris i professionals que tinguin la seu de la seva activitat econòmica a les Illes Canàries, Ceuta o Melilla, podran acollir-se al règim d’importació del comerç electrònic a l’IVA, sense necessitat de comptar amb un representant establert a la Comunitat, i en aquest cas, serà el Regne d’Espanya l’Estat membre d’identificació a efectes del règim ja que el control d’aquests operadors queda garantit per l’Administració Tributària espanyola.
Altres modificacions
A més de l’anterior, s’introdueixen modificacions a l’IRNR per millorar la transposició de la Directiva 2017/1852 en relació amb els mecanismes de resolució de litigis fiscals a la UE, a l’IS en relació amb la deduïbilitat de les despeses financeres, i en la Llei de protecció patrimonial de les persones amb discapacitat en relació amb els beneficis fiscals als patrimonis protegits de les persones amb discapacitat constituïts d’acord amb el dret civil propi autonòmic.
Entrada en vigor (Disposició final vuitena)
La seva entrada en vigor serà l’endemà de la publicació al BOE, és a dir, el 26 de maig, excepte l’apartat nou de l’article únic que s’aplicarà a partir de l’1 de gener de 2024 i l’apartat deu, l’apartat onze -pel que fa al nou apartat 5 de la disposició addicional vint-i-tresena de la LGT- i l’apartat tretze, també de l’article únic, que s’aplicaran a partir de l’1 de gener de 2023.