L’Administració Tributària podrà demanar la comptabilitat en un procediment de comprovació limitada

En un Projecte de Llei que actualment es troba en tramitació parlamentària, el Grup Parlamentari Socialista en comú amb el Grup Confederal d’Unides Podem-En Comú Podem-Galícia en Comú, han introduït dues esmenes que suposen l’ampliació de facultats de l’Administració Tributària en els procediments de comprovació limitada.

Actualment, quan l’Administració Tributària inicia un procediment de comprovació limitada, pot demanar al contribuent l’aportació de documentació determinada, com ara factures, justificants o llibres registres, però la Llei impedeix que, en aquest tipus de procediments, s’obliga a aportar la comptabilitat mercantil, la qual només es pot exigir en el curs d’un procediment d’inspecció tributària. Sí que es contempla a la normativa actualment en vigor que l’obligat tributari pugui aportar-la de forma voluntària, encara que els tribunals han limitat molt la facultat d’examen d’aquesta en aquestes circumstàncies.

Doncs bé, a la norma que pretén aprovar-se (Projecte de Llei per la qual es modifica la Llei 58/2003, de 17 de desembre, General Tributària, en transposició de la Directiva (UE) 2021/514 del Consell de 22 de març de 2021 per la qual es modifica la Directiva 2011/16/UE relativa a la cooperació administrativa en l’àmbit de la fiscalitat), es preveu modificar els articles 136, apartats 2 i 4 i 138, apartat 2, per introduir la possibilitat que la Administració Tributària, en un procediment de comprovació limitada, en pot examinar la comptabilitat. Això sí, es conserva la referència ja continguda a la norma per als casos en què el contribuent aportés la comptabilitat de forma voluntària, que fa referència al fet que aquest examen es limitarà a constatar la coincidència entre el que hi figuri i la informació que obri en poder de l’Administració Tributària, afegint-se, a la nova redacció proposada, que queda inclosa l’obtinguda en el propi procediment.

La justificació d’aquesta mesura es troba en la possibilitat de realitzar controls tributaris de manera més àgil i eficaç i evitar que determinats sectors s’exposin a un menor grau de control “de facto” pel fet de no facilitar-ne la comptabilitat.

Tot i que el Projecte de Llei a què fem referència es troba encara pendent de remissió al Senat, tot apunta que aquesta modificació seguirà endavant.

Comparteix:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Articles relacionats

×
×

Carretó