En el supòsit de voler vendre les participacions socials d’una societat mercantil no cotitzada el primer és revisar els Estatuts de la societat per comprovar si existeix alguna restricció a la lliure transmissió de les accions de la societat, com la prevista per a les societats de responsabilitat limitada en l’article 107 de la Llei de Societats de Capital.
Superat aquest tràmit, el preu pel qual decideixi vendre les participacions serà el que lliurement hagin acordat les parts que intervenen en l’operació. En aquest sentit, no hi ha cap restricció legal a l’hora de determinar el valor de les participacions ni el preu a pagar per la seva transmissió.
Una altra cosa és la repercussió fiscal de la venda de les accions.
La transmissió de les accions no cotitzades tributarà en l’IRPF del transmetent per la diferència entre el valor d’adquisició i el valor de transmissió, que excepte prova que l’import efectivament satisfet es correspon amb el que haurien convingut parts independents en condicions normals de mercat (per exemple per taxació pericial o informe d’un expert independent), el valor de transmissió a efectes fiscals no podrà ser inferior al més gran dels dos següents:
El teòric resultant del balanç corresponent a l’últim exercici tancat amb anterioritat a la data de meritació de l’impost.
El que resulti de capitalitzar al tipus del 20% la mitjana dels resultats dels tres exercicis socials tancats amb anterioritat a la data de meritació de l’impost.
A més, si en lloc d’una venda es tracta d’una donació, l’adquirent haurà de fer front a l’Impost sobre Successions i Donacions.
La transmissió de les participacions socials d’una societat de responsabilitat limitada han de constar en document públic, és a dir, mitjançant l’elevació a escriptura pública davant notari del contracte de compravenda.