La immensa majoria dels Expedients de Regulació d’Ocupació (ERTO) que tenen la seva causa en el coronavirus s’estan tramitant, o s’han tramitat, per la modalitat de Força Major perquè, com ja hem explicat en altres ocasions, la tramitació és més ràpida i senzilla; i més amb l’aprovació del Reial decret llei 8/2020, de 17 de març, de mesures urgents extraordinàries per fer front a l’impacte econòmic i social del COVID-19; i, sobretot, perquè l’exempció/reducció de pagament de les cotitzacions a la Seguretat Social només està prevista per l’ERTO de força major.
No obstant això, està previst legalment, i el Reial decret llei 8/2020, de 17 de març, també ho preveu, que hi hagi empreses que decideixin que la suspensió de contractes o reducció de la jornada es dugui a terme per causes econòmiques, tècniques, organitzatives i de producció relacionades amb el coronavirus.
A més, cal tenir en compte que el Reial decret llei 18/2020, de 12 de maig, conscient de que la pròrroga dels ERTOs fins al 30 de juny no serà suficient per a moltes empreses i sectors d’activitat, permet que les empreses, tot i tenir vigent un ERTO per força major, puguin negociar, entre el 13 de maig i el 30 de juny, un ERTO per causes objectives, pel procediment simplificat que l’article 23 del Reial decret llei 8/2020, de 17 de març, va establir a causa del COVID-19.
I també s’estableix la possibilitat que l’ERTO per causes objectives s’encadeni a l’ERTO de força major, de manera que, quan finalitzi aquest, s’inicien els efectes de l’ERTO per causes objectives.
Sent això així, si alguna empresa decideix tramitar l’ERTO per causes objectives, que s’ha donat a conèixer com ERTO ETOP, s’aplicaran, respecte del procediment ordinari recollit en la normativa reguladora per a aquest tipus d’expedients, les següents especialitats:
- Pel que fa a la representació dels treballadors, en el cas que no hi hagi representació legal de les persones treballadores, la comissió representativa d’aquestes per a la negociació el període de consultes estarà integrada pels sindicats més representatius i representatius del sector a què pertanyi l’empresa i amb legitimació per formar part de la comissió negociadora del conveni col·lectiu d’aplicació.
- La comissió estarà conformada per una persona per cada un dels sindicats que compleixin aquests requisits, prenent-se les decisions per les majories representatives corresponents. En cas de no conformar-se aquesta representació, la comissió estarà integrada per tres treballadors de la pròpia empresa, elegits d’acord amb el que recull l’article 41.4 de l’Estatut dels Treballadors.
En qualsevol dels supòsits anteriors, la comissió representativa ha d’estar constituïda en l’improrrogable termini de cinc dies, en lloc dels set o fins a quinze als quals pot anar-se en el procediment ordinari previst en el Reial Decret 1483/2012, de 29 d’octubre, pel qual s’aprova el Reglament dels procediments d’acomiadament col·lectiu i de suspensió de contractes i reducció de jornada.
Pel que fa al període de consultes entre l’empresa i la representació de les persones treballadores o la comissió representativa esmentada anteriorment, aquest no ha d’excedir el termini màxim de set dies. En el procediment ordinari previst en l’article 47 de l’Estatut dels Treballadors la dura no serà superior a quinze dies. És a dir, també s’agilitza la tramitació dels procediments de regulació d’ocupació per causes objectives que guardin relació amb el coronavirus.
Finalment, i pel que fa a l’informe de la Inspecció de Treball i Seguretat Social, s’estableix que la seva sol·licitud és potestativa per a l’autoritat laboral; i que, en cas de sol·licitar-se, s’evacuarà en el termini improrrogable de set dies.
No obstant això, en el procediment ordinari previst en l’article 47 de l’Estatut dels Treballadors s’estableix que l’informe de la Inspecció de Treball i Seguretat Social sobre la comunicació d’inici de l’ERTO i sobre el desenvolupament del període de consultes és preceptiu. L’informe, a més, haurà de ser evacuat en l’improrrogable termini de quinze dies des de la notificació a l’autoritat laboral de la finalització del període de consultes i quedarà incorporat al procediment. Per tant, en aquest punt també s’agilitza molt la tramitació de procediment si està relacionat amb el coronavirus.
Per a la tramitació dels ERTOs que afectin als socis treballadors de cooperatives de treball associat i societats laborals inclosos en el Règim General de la Seguretat Social o en alguns dels règims especials que protegeixin la contingència de desocupació, és aplicable el procediment específic previst en el Reial Decret 42/1996, de 19 de gener, amb les especialitats assenyalades respecte al desenvolupament del període de consultes i a l’informe de la Inspecció de Treball i Seguretat Social.
A més, es preveu que, quan per falta de mitjans adequats o suficients l’Assemblea General de les societats cooperatives no pugui ser convocada per a la seva celebració a través de mitjans virtuals, el Consell Rector assumirà la competència per aprovar la suspensió total o parcial de la prestació de treball de les seves sòcies i socis i emetrà la corresponent certificació per a la seva tramitació.
Per la seva banda, el Reial decret llei 16/2020, de 28 d’abril, de mesures processals i organitzatives per fer front al COVID-19 en l’àmbit de l’Administració de Justícia, estableix que la impugnació d’aquests ERTOs es tramitarà d’acord amb la modalitat processal de conflicte col·lectiu. S’estableix també que estarà legitimada per promoure el citat procediment de conflicte col·lectiu la comissió representativa prevista a l’esmentat article 23 del Reial decret llei 8/2020, de 17 de març.
En conclusió: Tot i que la immensa majoria d’ERTOs que s’han tramitat en relació amb el coronavirus s’han fet a l’empara de la força major, en el cas que la seva empresa decideixi utilitzar l’ERTO per causes objectives, especialment per quan finalitzin el 30 de juny els ERTOs de força major, el procediment també s’ha agilitzat, escurçant terminis i simplificant els tràmits, sempre o quan es tramitin abans del 30 de juny de 2020.